2min

Microsoft heeft opnieuw twee bedrijven toegevoegd aan het lijstje van Android-fabrikanten die Microsoft betalen voor een licentie om Android-producten te kunnen maken. De bedrijven betalen uiteindelijk niet voor een licentie op Android maar voor een licentie op alle patenten van Microsoft waar Android mogelijk inbreuk op maakt. De bedrijven die besloten hebben een deal te sluiten met Microsoft zijn Acer en ViewSonic.

Acer en ViewSonic komen hiermee in het lijstje waar ook al Amazon en HTC op stonden en nog een aantal kleine bedrijven. Microsoft is van mening dat het Android-besturingssysteem inbreuk maakt op patenten van het bedrijf. Het heeft er geen moeite mee dat bedrijven Android producten maken en op de markt brengen zolang ze maar de licentiekosten betalen aan Microsoft voor de patenten die ze schenden.

Zo zou HTC voor elke Android-toestel maar liefst 5 dollar een Microsoft betalen. Hoeveel alle bedrijven precies betalen en of hier nog verschillen tussen zitten is onduidelijk. Wel is duidelijk dat veel bedrijven het niet zien zitten om met Microsoft een rechtszaak aan te gaan over deze patenten. Alleen Barnes en Noble en Motorola zijn momenteel nog verwikkeld in een rechtszaak over deze patenten. Nu Motorola binnenkort eigendom wordt van Google zou dit nog weleens tot een verrassende uitslag kunnen leiden.

Gezien bedrijven als HTC en Amazon hebben besloten om de rechtszaak niet aan te gaan met Microsoft, lijkt het bedrijf uit Redmond erg sterk te staan. HTC gaat bijvoorbeeld wel het gevecht aan met Apple, wat laat zien dat het bedrijf wel durft te vechten.

Microsoft lijkt in elk geval niet slecht te verdienen aan Android, wellicht zelfs meer dan Google. Google meldt dat er elke dag meer dan 550.000 nieuwe Android-apparaten worden geactiveerd. Als Microsoft aan de helft daarvan 5 dollar verdiend, komt er toch ruim 1,3 miljoen dollar per dag binnen.