Samsung gaat Microsoft betalen voor elk Android-toestel dat de Zuid-Koreaanse hardwarefabrikant produceert. Hiermee willen ze voorkomen dat ze in een vergelijkbare spiraal als tussen Apple en Samsung terecht komen. Tevens hebben ze afgesproken dat ze nauwer met elkaar zullen gaan samenwerken in de toekomst.

Voor iedere Samsung smartphone of tablet die voorzien is van Google’s besturingssysteem Android, zal Samsung geld overmaken naar de bankrekening van Microsoft. Daarmee is Samsung de zevende partij in drie maanden tijd die vergelijkbare afspraken heeft gemaakt met Microsoft. Acer, General Dynamics Itronix, Onkyo, Velocity Micro, ViewSonic en Wistron gingen Samsung voor. HTC had al langer een soortgelijke deal met Microsoft.

De precieze details van de deal zijn niet bekend, maar in ieder geval hebben beide partijen met elkaar afgesproken dat ze elkaars patenten mogen gebruiken. Hiervoor betaalt Samsung aan Microsoft voor elk Android-toestel dat het verkoopt. In ruil daarvoor mag Samsung gebruik maken van Microsofts patenten in haar smartphones en tablets. Welk bedrag hiermee gemoeid is wilde Microsoft niet zeggen op haar blog.

HTC en Microsoft hebben in het verleden al eerder afspraken gemaakt over de financiële compensatie voor het gebruik van patenten voor Android. In mei van dit jaar spraken beide partijen met elkaar af dat HTC een bedrag aan Microsoft betaalt voor elk verkocht Android-toestel, volgens geruchten zou HTC 5 dollar per toestel betalen. Microsoft zou van Samsung maar liefst vijftien dollar voor iedere Android-smartphone en tablet hebben geëist, op welk bedrag de bedrijven uiteindelijk zijn uitgekomen is onduidelijk.

Met de afspraken willen Samsung en Microsoft voorkomen dat ze in een ellenlange juridische strijd verwikkeld raken, zoals tussen Samsung en Apple het geval is. Beide fabrikanten beschuldigen elkaar over en weer van het schenden van elkaars patenten. Apple beweert bovendien dat Samsung ‘slaafse’ kopieën heeft gemaakt met haar tablet de Samsung Galaxy Tab. Er lopen onder meer rechtszaken in Japan, Australië, de Verenigde Staten, Frankrijk en Zuid-Korea.

Samsung is ’s werelds grootste producent van Android-toestellen, gevolgd door HTC. Beide partijen waren vorig jaar verantwoordelijk voor ongeveer de helft van alle geproduceerde Android-apparaten in de Verenigde Staten. Motorola en Microsoft hebben op dit moment nog geen overeenkomst gesloten: beide partijen zijn op dit moment in een juridische strijd verwikkeld.