2min

Tags in dit artikel

, , , ,

De nieuwe clausule die Sony in de gebruikersvoorwaarden heeft geplaatst is volkomen normaal en legaal. Althans, dat beweerd Sony. Het bedrijf kwam met een reactie op alle ophef die er over de clausule is ontstaan. De clausule in kwestie bepaald dat gebruikers Sony niet voor de rechter mogen slepen indien er een conflict is maar bij een speciale commissie terecht kunnen.

Volgens Sony is de clausule gerechtvaardigd doordat er in een eerdere rechtszaak van AT&T Mobility een rechter een uitspraak deed dat het bedrijf in zijn contracten op mocht nemen dat er in een geval van een geschil, de werknemers hun werkgever niet aan kunnen klagen als collectief. Volgens Sony wijst dit dus uit dat de clausule volkomen legaal is. Daarnaast beweerd een woordvoerder van Sony dat de nieuwe regeling voor zowel de klant als bedrijf voordelen op kan leveren.

Waar het Sony vooral om te doen zal zijn is het feit dat een dergelijke clausule die er ook voor zocht dat Sony niet in een collectief aangeklaagd kan worden een hoop geld kan schelen. De bedragen die hiermee bespaart kunnen worden lopen op tot vele miljoenen dollars. Wanneer het bedrijf aangeklaagd wordt door een collectief en zij worden in het gelijk gesteld zou Sony veel geld kwijt zijn aan enkele tientallen tot duizenden kleine betalingen en vergoedingen wat samen oploopt tot zeer hoge bedragen. Momenteel is de clausule enkel in de Verenigde Stagen van toepassing. In Europa zijn de nieuwe gebruikersvoorwaarden nog niet doorgevoerd.