2min

Samsung stelt de lancering van de nieuwe Galaxy Tab 10.1 in Australië voorlopig uit, in ieder geval tot eind september. Dit heeft alles te maken met de lopende rechtszaak tussen Samsung en Apple over vermeende patentinbreuken en het al dan niet ‘slaafs’ kopiëren van de Galaxy Tab.

Dat zegt Samsungs advocaat David Catterns tegen BusinessWeek. Naast Nederland en Duitsland heeft Apple ook een rechtszaak aangespannen tegen Samsung in Australië. Ook in dit land zou Samsung zich schuldig maken aan verschillende patentschendingen aldus Apple.

Oorspronkelijk was het de bedoeling dat de Galaxy Tab 10.1 half september in de schappen zou liggen. Begin augustus besloot Samsung de lancering uit te stellen, omdat Apple had geklaagd dat de "feel and look" van de Galaxy Tab 10.1 te veel zou lijken op de iPad 2. Ook zou het bedrijf 10 patenten schenden.

Vanwege een aankomende zitting op 26 en 29 september heeft Samsung nogmaals besloten om de lancering van de Galaxy Tab uit te stellen. Wel heeft Samsung tegen enkele journalisten gezegd dat het voornemens is om een rechtszaak tegen Apple te starten in Australië, om de patenten van Apple ongeldig te laten verklaren en vanwege de inbreuk de Apple pleegt op Samsung patenten met de verkoop van de iPhones en iPads.

Apple en Samsung hebben in meerdere landen rechtszaken tegen elkaar lopen, waaronder de Verenigde Staten, Duitsland, Nederland, Zuid-Korea en Australië. In de Duitse rechtszaak staat het design van de Galaxy Tab ter discussie. De rechter zou aanvankelijk vorige week een uitspraak hebben gedaan, maar heeft zijn oordeelvelling uitgesteld tot 9 september.

De Nederlandse rechter oordeelde dat Samsung zich niet schuldig maakt aan het ‘slaafs’ kopiëren van de producten van Apple. De Galaxy Tab 10.1 maakt volgens de Nederlandse rechter helemaal nergens inbreuk op en mag dan ook gewoon in Nederland verkocht blijven worden. Helaas voor Samsung kan niet hetzelfde gezegd worden van de Galaxy S, Galaxy S II en Galaxy Ace. De rechter bepaalde dat deze toestellen inbreuk maken op het patent van Apple met betrekking tot het scrollen/bladeren in een fotogalerij. De Galaxy Tab 10.1 en 10.1v maken hier volgens de rechter geen inbreuk op en blijven dus gewoon te koop. De smartphones krijgen waarschijnlijk binnenkort een software-update waardoor deze niet uit de winkel zullen verdwijnen.