De federale rechtbank heeft vandaag in een tussenvonnis bepaald dat de Samsung Galaxy Tab 10.1 weer verkocht mag worden in Australië. Een langdurig verkoopverbod zou betekenen dat de lancering van de Galaxy Tab 10.1 gedoemd was te mislukken.

Afgelopen oktober wist het Apple een verkoopverbod voor Samsungs Galaxy Tab 10.1 in Australië af te dwingen. Samsung zou inbreuk maken op twee patenten van Apple die zijn gerelateerd aan de iPad. In de eerste aanleg oordeelde de rechter dat de Galaxy Tab 10.1 niet in Australië verkocht mocht worden. Samsung zou eerst de onderdelen van de Tab waar de patenten van Apple betrekking op hebben moeten aanpassen. Een datum is hierbij echter nooit definitief vastgesteld.

Nu heeft Samsung in hoger beroep bij de federale rechtbank alsnog gelijk gekregen en mag het de Galaxy Tab 10.1 gewoon gaan verkopen. De drie rechters van de federale rechtsbank besliste unaniem in het voordeel van Samsung. Apple lijkt echter meteen in hoger beroep te gaan tegen deze uitspraak bij de hoogste rechtbank in Australië, waardoor deze zaak nog niet is afgerond.

Apple en Samsung liggen al langere tijd met elkaar in de clinch wat betreft het schenden van patenten. In verschillende landen hebben beide partijen rechtszaken lopen tegen elkaar.