Hoewel de Kindle Fire van Amazon nog niet beschikbaar is voor de consument, is deze wel al wel in de voorverkoop te bestellen. Dit gaat echter zo goed dat Amazon heeft besloten om de productie van de nieuwe tablet verder op te schroeven. Helaas heeft dat wel zijn effect op de financiële cijfers van het bedrijf.

De CEO van Amazon, Jeff Bezos, zegt dat de nieuwe Kindle Fire zo populair is dat hij geen andere mogelijkheid ziet dan de productie verder op te voeren. Bozes zegt dat Amazon "miljoenen" exemplaren extra zal gaan produceren bovenop de reeds bestaande voorraad.

Investeerders zijn echter minder blij met dit nieuws. Gisteren presenteerde Amazon haar derdekwartaalcijfers en deze waren niet al te rooskleurig. Weliswaar steeg de omzet met 44 procent naar 10,88 miljard dollar, maar Amazon wist desondanks geen winst in de boeken te noteren, de winst daalde met maar liefst 73 procent. Volgens analisten is de grote productie van de Kindle Fire een belangrijke oorzaak van de tegenvallende cijfers, ook het feit dat Amazon verlies draait op elke Kindle die het verkoopt doet niet veel goeds. Het gevolg was dat de koers gisteren hard onderuit ging. Ook vandaag opende Amazon 13 procent lager.

Volgens sommige analisten lijdt Amazon zo’n 50 dollar verlies per verkochte tablet. Analist Gene Munster zegt dat Amazon geld moet neerleggen op de Kindle Fire vanwege de beperkte reikwijdte van de aanvoerketen en de geringe productie- en distributiecapaciteit.

Ondanks al deze berichten heeft Bezos toch besloten om de productie van de nieuwe tablet met enkele miljoenen exemplaren uit te breiden. De Kindle Fire is vanaf 15 november te koop voor een prijs van 199 dollar. Het idee erachter is dat Amazon dit uiteindelijk gaat terug verdienen met alle diensten en producten die het voor de Kindle Fire gaat verkopen.