Je zou verwachten dat een rechtszaak tussen een kleine tabletfabrikant en Apple zou uitvallen in het voordeel van de laatste partij, maar niets is minder waar: het Spaanse NT-K wist zijn gelijk te behalen bij de rechter toen Apple de fabrikant aanklaagde omdat deze zich schuldig zou maken aan patentinbreuk.

Zo luidt het vonnis van de Spaanse rechtbank in de zaak tussen NT-K en Apple. Apple was namelijk naar de rechter gestapt omdat het bedrijf van mening was dat de Spaanse tabletfabrikant zich schuldig maakte aan patentinbreuk. De rechtszaak kwam in 2010 al voor de rechter en sindsdien is er al een import- en verkoopverbod van kracht.

NT-K is zeer blij met de uitspraak van de rechter. "wij vermoeden dat Apple zoveel mogelijk concurrenten wilde uitschakelen om de tabletmarkt te betreden aangezien de rechtszaak rond de lancering van de iPad 2 werd aangespannen", aldus een van de oprichters van NT-K. De tabletfabrikant eist nu een schadevergoeding van Apple voor misgelopen inkomsten als gevolg van het import- en verkoopverbod. Tevens overweegt NT-K om Apple nu aan te klagen wegens het willen uitschakelen van de concurrentie.

Apple heeft niet gereageerd op het vonnis van de rechter. Of het elektronicaconcern in hoger beroep gaat tegen de uitspraak is onbekend.

Het is aannemelijk dat Apple zijn pijlers richt op de lopende rechtszaken met Samsung. Apple is al enige tijd met Samsung verwikkeld in een heftige juridische strijd. Twee grote internationale bedrijven die elkaar over en weer beschuldigen van patentinbreuk en het schenden van het modelrecht, waarin tot op heden nog steeds geen duidelijkheid is. Beide partijen hebben in zeker tien landen rechtszaken tegen elkaar aangespannen.

Wie het artikel leest denkt misschien aan het verhaal van David tegen Goliath. Het blijkt dat dit Bijbelse verhaal ook vandaag de dag nog niet aan zeggingskracht heeft ingeboet.