De Haagse rechtbank heeft Samsung in het gelijk gesteld in een rechtszaak die is aangespannen door Apple. De Koreaanse fabrikant maakt in de ogen van de Hoge Raad geen inbreuk op Apple’s design-patenten met de Galaxy Tab 10.1.

De uitspraak van de Hoge Raad is de eerste uitspraak in de kwestie tussen de twee giganten. Al eerder werd de Hoge Raad geadviseerd de rechtszaak af te blazen. De Raad meldt "Apple was niet de eerste partij die een tablet ontwierp met een rechthoekige vorm en afgeronde hoeken," dat meldt Samsung Nederland. De ontwerpen van dergelijke apparaten zijn onder meer te vinden in concept-tekeningen voor producten. De rechtbank benadrukt daarnaast dat bedrijven sowieso geen recht zouden moet hebben op dergelijke algemene ontwerpen, omdat dit innovatie en technologische vooruitgang beperkt.

De hoge raad meldt bij het arrest dat er in de procedure niet is ingegaan op de gedachte dat Samsung onrechtmatig heeft aangehaakt bij het commerciële succes van Apple’s iPad. Daarover is dus ook geen uitspraak gedaan.

Apple is van mening dat Samsung’s Galaxy Tab 10.1 inbreuk maakt op een patent uit 2004, maar vooralsnog krijgt het daar dus opnieuw geen gelijk in. De raad meldt wel dat Apple’s patent geldig is, maar het bereik ervan is beperkt doordat er rond de tijd van de aanvraag al dergelijke ontwerpen circuleerden.

Samsung heeft verheugd gereageerd op de uitspraak van de Hoge Raad: "We zijn blij met de uitspraak van de Hoge Raad, die onze mening bekrachtigt dat de Galaxy Tab-producten geen inbreuk maken op patenten van Apple."

Apple heeft zich onthouden van commentaar.