2min

Google is met verschillende platenlabels in onderhandelingen over een nieuwe muziekdienst die het internetbedrijf binnenkort wil lanceren. Volgens een anonieme, maar welingelichte bron is een deal met Universal Music Group bijna rond.

Universal is ’s werelds grootste platenmaatschappij. Als Google erin slaagt om met dit label afspraken te maken over het online delen van muziek, dan is de lancering van de nieuwe muziekdienst een grote stap dichterbij. Volgens de bron, die zegt dat hij niet openlijk mag praten over deze kwestie, zetten beide partijen morgen hun handtekening onder de gemaakte afspraken.

Eerder was al bekend Google vergelijkbare afspraken heeft gemaakt met EMI. Dan zou Google nog met Sony en Warner om tafel moeten gaan zitten om afspraken op papier vast te leggen. Universal, EMI, Sony en Warner zijn de vier grootste platenlabels in de muziekwereld. Hun handtekeningen zijn daarom onmisbaar als Google haar muziekdienst wil lanceren. De laatste twee partijen zouden hun handtekening nog niet gezet hebben, omdat zij zich zorgen maken over piraterij en het prijskaartje.

Google wil met Google Music een soort webwinkel à la iTunes in het leven roepen. Naast het verkopen van muziek wil het internetbedrijf gebruikers in staat stellen om hun muziek in een cloud op te slaan zodat ze deze op hun mobiele apparaten kunnen opslaan en afspelen. Ten slotte wil Google ook gebruikers in staat stellen om via hun sociale netwerk Google+ hun favoriete muziek te delen met vrienden. Op dit moment verkeert de software nog in de beta-versie, die geheel gratis is. De kans is zeer groot dat dit in de toekomst niet langer het geval zal zijn.

Google weigerde om commentaar te geven op de berichtgeving.

Volgens de laatste berichten zal Google morgen een muziekevenement georganiseerd. Wat er precies zal gebeuren is niet bekend, maar de kans is groot dat Google daar de nieuwe muziekdienst lanceert. Wellicht dat we dan meer weten over het afronden van de deals tussen Google en de platenmaatschappijen.