1 min

‘Niks dan lof over de doden’ gaat niet helemaal op voor de voormalige CEO van Apple, Steve Jobs. Steeds meer hersenspinsels van de oprichter van Apple komen naar buiten. Niet alleen wilde hij Android "vernietigen", hij wilde tevens de telecomproviders buitenspel zetten door een eigen telecomnetwerk te bouwen.

Dat vertelt John Stanton, de bestuursvoorzitter van Trilogy Partners die tussen 2005 en 2007 geregeld contact had met Steve Jobs. In deze gesprekken sprak de oud-topman van Apple over zijn plannen om providers te vervangen door een eigen telecomnetwerk. Hij wilde daarvoor gebruik maken van de WiFi-verbinding van gebruikers. "Wij spraken geregeld over de mogelijkheid om een provider op te richten die gebruik zou maken van het WiFi-spectrum. Dat was onderdeel van zijn visie", aldus Stanton.

Toen Apple in 2007 de eerste iPhone lanceerde heeft Jobs het plan laten varen. Waarom vertelt Stanton helaas niet. Voor providers zal het wellicht een opluchting zijn dat Jobs dit plan niet heeft doorgezet.

Net voor zijn dood vertelde Jobs aan zijn biograaf Walter Isaacson dat hij Android, het besturingssysteem van Google, wilde vernietigen. Gisteren werd bekend dat Apple een patent heeft aangevraagd voor simkaartloze technologie. Hiermee wil het bedrijf het plastic kaartje met chip in toekomstige iPhones vervangen. Gebruikers hoeven dan alleen hun provider te selecteren en de inloggegevens in te voeren. Beide initiatieven stuitten op veel verzet van de providers, die vrezen dat ze inkomsten dreigen mis te lopen.