Apple mag merknaam iPad niet gebruiken in China

Een Chinese rechtbank heeft een rechtszaak van Apple afgewezen. Apple wilde Proview Internation Holdings aanklagen wegens inbreuk op de merknaam iPad. De rechtbank heeft echter bepaald dat Proview geen inbreuk maakt op de merknaam ‘iPad’ omdat de merknaam in handen is van Proview. Het bedrijf legde de merknaam ‘iPad’ al in 2000 vast in China, maar verkocht de merknaam voor Taiwan door aan een Brits bedrijf, die het op hun beurt weer verkocht aan Apple.

Apple mag merknaam iPad niet gebruiken in ChinaDe merknaam ‘iPad’ is inmiddels over de hele wereld bekend en staat bijna synoniem voor het woord tablet. Toch mag Apple de merknaam ‘iPad’ niet gebruiken in China omdat deze in handen is van Proview International Holdings. Apple mag de term iPad wel in Taiwan voeren.

Nu de rechtbank heeft bepaald dat Proview geen inbreuk maakt op de merknaam ‘iPad’ omdat het hun merknaam is, maakt Apple er dus wel inbreuk op. Proview eist nu 1,5 miljard dollar aan schadevergoeding voor het gebruik van de merknaam door Apple en eist dat Apple stopt met het gebruiken van de merknaam. Wat Apple nu gaat doen is onduidelijk, de naam aanpassen klinkt erg onwaarschijnlijk maar 1,5 miljard dollar betalen ligt ook niet voor de hand. China is een zeer belangrijke afzetmarkt voor Apple met nog een hoop groeimogelijkheden. Apple zal er dus alles aan willen doen om aanwezig te blijven op de Chinese markt, ook met de iPad. Apple kan kiezen om een licentieovereenkomst aan te gaan met Proview om zo de naam te kunnen blijven gebruiken, of Apple kan ervoor kiezen om de boete te betalen en een andere naam te kiezen.

Apple weigert vooralsnog inhoudelijk in te gaan op de zaak.

Bron:Reuters