2min

Motorola heeft de patentzaak die het in Duitsland had aangespannen tegen Apple gewonnen. Met deze voorlopige uitspraak kan Motorola een voorlopige verkoopverbod afdwingen voor alle Apple 3G-producten.

De Duitse rechter was in elk geval duidelijk in zijn oordeel. Apple maakt inbreuk op een patent voor datacommunicatie dat in het bezit is van Motorola. Alle 3G-producten van Apple waaronder alle iPhones en de iPads met 3G-functionaliteit maken inbreuk op het patent van Motorola. De uitspraak die rechter deed is nog niet definitief in februari vervolgt de zaak en volgt de definitieve uitspraak.

Apple heeft meteen hoger beroep aangetekend tegen de voorlopige uitspraak van de rechter en heeft verzocht om een uitstel van het verkoopverbod tot de uitspraak van dat hoger beroep. Indien de Duitse rechtbank niet akkoord gaat met het hoger beroep of geen uitstel verleend voor het verkoopverbod kan Motorola besluiten een verkoopverbod in te stellen tot in elk geval februari. Een andere mogelijkheid is dat Apple een licentie afneemt op het patent van Motorola maar gezien het hoger beroep lijkt dat niet aannemelijk.

Indien de producten van Apple uit de handel moeten worden gehaald en na het hoger beroep of de definitieve uitspraak in februari blijkt dat Apple toch geen inbreuk maakt op het patent, zal Motorola een schadevergoeding moeten betalen aan Apple die kan oplopen tot maximaal 100 miljoen euro. Dit bedrag is inmiddels vastgesteld door de rechter die vandaag uitspraak deed. Apple eiste een schadevergoeding die kan oplopen tot 2,7 miljard euro maar ging de rechter niet in mee en bepaalde de maximale schadevergoeding op 100 miljoen euro.

Indien de rechtbank in februari en bij het hoger beroep tot dezelfde conclusie komen zal Apple een schadevergoeding moeten betalen aan Motorola voor de jaren waarin Apple inbreuk heeft gemaakt op het patent, ook dit bedrag kan nog aanzienlijk oplopen maar moet nog worden bepaald.

Apple kan er ook nog voor kiezen om de techniek die inbreuk maakt op het patent van Motorola uit hun toestellen te verwijderen. De grote vraag is echter of dit mogelijk is aangezien het gaat om een manier van communiceren met een 3G-netwerk. Het zou zomaar kunnen dat deze techniek niet verwijderd kan worden omdat de toestellen dan geen verbinding meer kunnen maken.

Nu Motorola de zaak in eerste instantie heeft gewonnen bestaat de kans dat het bedrijf nu in meer landen de juridische strijd met Apple zal aangaan en hetzelfde patent zal inzetten. De patentzaken rond mobiele apparaten zijn voorlopig in elk geval nog niet voorbij.