De rechtbank in de Verenigde Staten heeft beslist dat de zaak van Apple tegen Motorola niet door zal gaan.

De Amerikaanse rechter Richard Posner heeft dit bepaald. De zaak, waarin Apple en Motorola elkaar beschuldigen van patentinbreuk, loopt al sinds 2010. Echter, het kwam pas deze woensdag tot de uiteindelijke horing.

Nadat beide partijen hun zaak maakten en beide een verkoopverbod eisten, heeft de rechter beslist dat er geen enkel overtuigend bewijs van schade is, mocht er zelfs al inbreuk gepleegd worden. Een verkoopverbod is dan ook zeer overdreven.

Bij Motorola gaat het om een standaardessentieel patent voor UMTS. De rechter vindt dat Motorola Apple met dit patent afperst. Op dit patent rust namelijk een FRAND-verplichting, wat betekent dat iedereen het recht heeft om tegen een redelijke prijs een licentie af te nemen. Motorola eiste echter de hoogste prijs, toen Apple die weigerde te betalen wilde het bedrijf een verkoopverbod op Apples producten.

Apple krijgt er eveneens van langs. De iPhone-maker stelde dat het marktaandeel verliest omdat Motorola smartphones verkoopt waarmee het inbreuk maakt op de patenten van Apple. Echter, omdat een onderbouwing voor dit verlies ontbreekt, is ook deze bewering ongefundeerd verklaard.

Dit is niet de eerste keer dat de rechter de zaak in de prullenbak heeft gegooid. Twee weken terug deed Posner dat namelijk al, alleen kregen beide partijen toen nog tot woensdag om nog één keer hun zaak te bepleiten. Dat is nu dus definitief mislukt. Posner heeft Apple en Motorola verboden om een nieuwe zaak te starten op basis van dezelfde claims. Ze kunnen echter wel in hoger beroep tegen het vonnis.

Apple wilde niet reageren op het vonnis. Motorola was er blij mee. "We zijn blij dat rechter Posner de zaak formeel heeft afgewezen tegen Motorola Mobility", zo vertelt een woordvoerder. "Apples proces begon met een poging om 15 patenten tegen ons te gebruiken. Zoals gerelateerd aan Apples overtreding van onze patenten, zullen we onze eigen innovatie blijven verdedigen."