1 min

Weer komt een rechtszaak rondom patenten tot een einde. Ditmaal gaat het om een zaak die Motorola aanspande tegen Apple. De aanspanner delft in dit geval het onderspit. Al eerder werd besloten dat veel patenten door Apple niet geschonden werden, Motorola’s laatst overgebleven patent in de zaak werd vannacht ongeldig verklaard.

De International Trade Commission (ITC) besloot dat het laatste patent dat Motorola in deze rechtszaak had ingezet te vanzelfsprekend is. Met de uitspraak van de ITC komt een einde aan een rechtszaak die in 2010 werd aangespannen door Motorola. De Google-dochter had achttien patenten ingezet in deze zaak, maar staat in dit geval met lege handen.

Het gaat om een patent waarin wordt beschreven hoe het scherm van een apparaat wordt uitgeschakeld op basis van metingen van een nabijheidssensor, bijvoorbeeld wanneer de gebruiker een telefoongesprek aanknoopt. Deze technologie wordt door Apple gebruikt in de iPhone om te voorkomen dat het gezicht van de gebruiker tijdens een telefoongesprek per abuis een knop indrukt. Ook veel andere fabrikanten passen dit toe in hun producten.

Google, de eigenaar van Motorola, heeft aangegeven dat het onderzoekt wat het voor vervolgstappen zal ondernemen naar aanleiding van het besluit van de ITC. Apple heeft niet gereageerd op de uitspraak.