2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Research In Motion (RIM), de fabrikant van BlackBerry-smartphones, belandt opnieuw in een neerwaartse spiraal. Maandag daalde de koers van het aandeel voor het eerst in haar geschiedenis onder de grens van 10 dollar. Volgens analisten is dit een teken dat de koers de komende tijd nog verder zal dalen.

De waarde van de aandelen RIM is na de winstwaarschuwing van vorige week met bijna 15 procent onderuit gegaan. Tevens maakte James Faucette van investeringsbureau Pacific Crest afgelopen weekend kenbaar dat de verkoopcijfers naar alle waarschijnlijkheid verder verslechterden in mei. Door deze opeenvolging van slecht nieuws daalde de koers afgelopen maandag met 5,85 procent naar 9,66 dollar per aandeel.

Volgens analisten is 10 dollar een technische grens die een belangrijke rol speelt in de hoofden van beleggers en beleggingsadviseurs. Sommige analisten zeggen dat het een soort van bodem was voor de koers van het aandeel. Nu deze bodem weg is, is het moeilijk om te voorspellen wat de nieuwe bodem voor het aandeel is. Het gevolg van deze onzekerheid is dat de kans bestaat dat de koers nog verder zal teruglopen.

RIM verkeert al geruime tijd in slecht weer. 2011 was een verschrikkelijk jaar voor de Canadese smartphonefabrikant. Zowel de smartphones als tablets wisten hun weg steeds slechter te vinden naar de consument. Het bedrijf gaf daarom diverse malen een winstwaarschuwing af, tevens ontsloeg de werkgever ruim 2000 man in juli. Eind vorige maand werd duidelijk dat het bedrijf wellicht nog eens duizenden medewerkers op straat zal zetten.

Al met al verloor RIM het afgelopen jaar meer dan 75 procent van haar waarde. Al dit slechte nieuws zorgt er ook voor dat app-ontwikkelaars weglopen van het platform en de toekomst van RIM alles behalve rooskleurig is.

In de hoop het bedrijf van de ondergang te redden presenteerde Thorsten Heins vorige week een reddingsplan. Zo heeft Heins onder meer Kristian Tear en Frank Boulben aangesteld als respectievelijk COO en CMO. Daarnaast zullen JP Morgan Securities LLC en RBS Capital Market plaatsnemen in de Raad van Bestuur om advies te geven over de financiële slagvaardigheid van het bedrijf en de te volgen strategische koers. Analisten zijn echter sceptisch over het reddingsplan en denken dat er een kaper op de kust is die het bedrijf wil overnemen. Microsoft is de meest gehoorde naam in deze kwestie.