2min

Het onderzoek van de Amerikaanse Trade Federation Commission (FTC) naar mogelijk machtsmisbruik bij Google wordt verder uitgebreid. Ook het sociale netwerk Google+ zal onderwerp uitmaken van het onderzoek. De introductie van de nieuwe gepersonaliseerde zoekmachine is de reden daarvoor.

Dat zeggen anonieme bronnen tegenover Reuters en Bloomberg. De bronnen zeggen anoniem te willen blijven, omdat de uitbreiding van het onderzoek nog niet officieel is aangekondigd. De FTC verricht een onderzoek naar potentieel machtsmisbruik van het internetbedrijf, een beschuldiging die breed uitgedragen wordt. Google zou haar eigen diensten en websites beter vindbaar maken met de zoekmachine dan die van concurrenten.

Google kondigde vorige week een nieuwe gepersonaliseerde zoekfunctie aan op Google Search, genaamd ‘Search, Plus Your World’. Hiermee wil Google de zoekresultaten voor iedere gebruiker personaliseren door informatie op Google+ mee te nemen. Twitter is niet te spreken over het initiatief, omdat het vreest dat Google voorrang zou geven aan de zoekresultaten van zijn eigen sociale netwerk. Hierdoor krijgen gebruikers niet altijd actuele nieuwsberichten voorgeschoteld, het terrein bij uitstek waar Twitter vandaag de dag een steeds grotere rol vervult. "Het is een slechte ontwikkeling voor mensen, uitgevers, nieuwsorganisaties en Twittergebruikers", aldus Twitter vorige week in een verklaring.

Een woordvoerder van Google zegt niets te weten over een uitbreiding van het onderzoek. De handelsautoriteit FTC heeft niet bij het bedrijf aangekopt of kenbaar gemaakt dat Google+ ook onderwerp van het onderzoek zal zijn. De FTC heeft tot op heden geen commentaar gegeven op de berichtgeving.

De FTC is niet de enige instantie die momenteel een onderzoek uitvoert naar mogelijk machtsmisbruik bij het internetbedrijf. Ook de Europese Commissie is een uitgebreid onderzoek gestart. De aanklacht tegen Google is welgeteld ruim 400 pagina’s dik. Google doet alle beschuldigingen van de hand en zegt dat er geen sprake is van oneerlijke concurrentie. Volgens bestuursvoorzitter Eric Schmidt vormen Facebook, Microsoft en Apple’s Siri geduchte tegenstanders voor Google.