1 min

De Finse telefoonfabrikant Nokia is door de Australische telecomwaakhond ACMA veroordeeld voor het versturen van spamberichten naar zijn klanten. Het bedrijf moet nu een boete betalen van 58.000 dollar.

Volgens de Australian Communications and Media Authority (ACMA) verstuurt Nokia zijn leden ongevraagd sms-berichtjes om zijn diensten aan te bieden. Naast het feit dat abonnees niet hebben ingestemd met deze commerciële dienst, biedt de Finse telecomfabrikant bovendien niet de mogelijkheid om zich hiervoor af te melden, hetgeen wel wettelijk verplicht is. Om die reden zag de telecomwaakhond geen andere keus dan Nokia te veroordelen tot een boete van 58.000 dollar.

Nokia laat in een verklaring weten dat het de dienst in Australië heeft stopgezet. Het telecombedrijf zegt verder dat het deze commerciële dienstverlening wereldwijd zal opschorten. Daarnaast stemt het bedrijf in dat enkele medewerkers een training zullen volgen voor sms-marketing.

"Sommige bedrijven hebben niet door dat de regels voor sms-marketing hetzelfde zijn als voor e-mailmarketing. Alle bedrijven dienen zich aan deze regels te houden", aldus Richard Bean, de voorzitter van ACMA. Volgens de telecomwaakhond ontving het zijn organisatie het afgelopen jaar 370 procent meer klachten die betrekking hadden op het versturen van spamberichten via sms.