Het zal weinigen ontgaan zijn dat de grote filesharing-site Megaupload.org een goede week geleden offline is gehaald op laste van de FBI. De Amerikaanse organisatie heeft deze actie ondernomen nadat een onderzoek dat twee jaar heeft geduurd afgerond werd. Zelfbenoemde piraten zijn van plan om de FBI aan te klagen voor deze actie.

Het is een interessante discussie of de methode waarop Megaupload offline gehaald is wel zo netjes is geweest. De actie van de FBI was snel en treffend, de site werd immers volledig offline gehaald en geen enkel bestand is meer bereikbaar. Er stonden uiteraard talloze illegale bestanden op de site, maar er stond waarschijnlijk minstens zoveel legale data in de databases. Mensen die hun legale zaken hebben gedeeld of misschien zelfs (tijdelijk) hebben opgeslagen zijn de dupe van de actie van de FBI.

Daarom is er, onderleiding van de ‘Pirates of Catalonia’ besloten om de FBI aan te klagen voor ‘grote schade op persoonlijk, economisch en iconisch gebied voor een groot aantal mensen’. Volgens de Pirates of Catalonia heeft de FBI de Spaanse wet geschonden door, ongeacht de legaliteit of moraal van de drijvende kracht achter Megaupload, schade toe te brengen aan rechtmatige gebruikers van de website, hetgeen onacceptabel en disproportioneel is voor laatstgenoemden.