FBI wil angst zaaien met offline halen Megaupload

Internetexpert Danny Mekic, ICT-jurist Arnoud Engelfiet en Stichting brein directeur Tim Kuikc denken dat de FBI met het offline halen van de downloadsite Megaupload.com angst probeert te creëren onder uploadwebsites. Het is dan ook mogelijk dat de verantwoordelijken een hoge gevangenisstraf opgelegd krijgen.

FBI wil angst zaaien met offline halen MegauploadDonderdagavond maakte de FBI bekend dat de grootste filesharingswebsite ter wereld Megaupload.om offline is gehaald. Hierbij zijn vier personen, waaronder een Nederlander aangehouden op verdenking van samenzwering tot deelname van een criminele organisatie en samenzwering om auteursrechteninbreuk.

De straffen die hier op staan zijn in de Verenigde Staten tussen de 5 en 20 jaar. "Ik denk dat de VS er happig op zal zijn een punt te maken", weet Engelfriet te melden aan NU.nl. "Zo’n grote partij wordt niet vaak opgerold en ze zullen graag hoge straffen eisen om een boodschap af te geven." Hierdoor kunnen de straffen hoger uitpakken. De actie is volgens hem voornamelijk gericht op het creëren van angst. Wanneer de grootste aanbieder op de markt offline wordt gehaald en de verantwoordelijke worden opgepakt en vervolgd zullen andere uploadsites zich achter de oren krabben. Volgens Mekic zal de FBI in ieder geval denken dat mensen vooral minder snel zo’n site beginnen.

Of de aanklacht tegen Megeupload hard te maken valt is nog maar de vraag. "In theorie klopt het allemaal. Megaupload schendt auteursrechten op grote schaal en dat is een misdrijf. Bovendien werken er mensen samen aan een site waarmee dus een misdrijf gepleegd wordt en dat is dus een criminele organisatie." Alleen of de aanklager in staat is om te bewijzen dat het schenden van auteursrechten het doel is geweest is nog maar de vraag, er staat ook voldoende legaal aanbod op de website. "De FBI moet aantonen dat er samengezworen is met als oogmerk auteursrechtenschending. Op Megaupload staat ook legaal aanbod en worden legale bestanden uitgewisseld. Hoe ga je bewijzen dat auteursrechtenschending altijd het doel is geweest?"

Volgens Engelfiet en Meknic is er genoeg aanbod op internet van soortgelijke websites. Het verkeer zal dan ook snel genoeg verschuiven. Kuik denkt daarentegen dat het offline halen van de website wel degelijk invloed heeft. "Als illegaal aanbod regelmatig onderbroken wordt, zullen consumenten vanzelf gaan nadenken over legaal aanbod" stelt hij.

Volgens de FBI is er met de website een schadepost van een half miljard dollar aangericht. Waarop dat bedrag precies gebaseerd is, is nog onduidelijk. Volgens Kuik is daar een speciale formule voor waarbij gekeken wordt naar het verkeer van de website. "Daarna wordt een schatting gemaakt van hoeveel mensen die iets gedownload hebben ook daadwerkelijk iets zouden kopen als de download niet bestaan had. Het is niet zo dat er vanuit gegaan wordt dat elke film die gedownload wordt, ook gekocht zou worden." Engelfriet heeft daar zijn twijfels over. Volgens hem bestaat daar geen correcte rekensom voor aangezien je niet kan weten hoe veel mensen content zouden kopen indien er geen illegaal aanbod was. Ook de ICT-jurist heeft zijn bedenkingen over deze rekenmethode. "De Pirate Bay zou op die manier al meer schade hebben veroorzaakt dan het bruto binnenlands product van de VS."

Bron:Nu