De populariteit van tablets lijkt niet te stuiten. Ook de komende jaren zullen consumenten volop hun zuurverdiende centen uitgeven aan deze mobiele apparaten. De komende vijf jaar zal de tabletverkoop met een factor 5 toenemen.

Dat zegt onderzoeksbureau NPD DisplaySearch. Volgens de onderzoekers gingen er het afgelopen jaar 72,7 miljoen tablets over de toonbank. Tegen 2017 zal dat aantal vervijfvoudigen naar ongekende hoogte: maar liefst 383,3 miljoen exemplaren. Volgens de studie is de tabletmarkt een lucratieve markt. Niet alleen de Westerse wereld en Aziatische landen zullen over 5 jaar op grote schaal tablets kopen: ook "opkomende economieën" zullen tegen die tijd een grote afnemer zijn van de draagbare computers. In 2017 zal 46 procent van alle verscheepte tablets wereldwijd door deze landen opgekocht worden.

Als we naar het hier en nu kijken, zien we dat tabletfabrikanten niet mogen klagen. Eind vorig jaar had ongeveer één op de acht huishoudens in Nederland (12 procent) een tablet in het bezit. In cijfers uitgedrukt betekent dit dat er meer dan een miljoen tablets in omloop zijn in Nederland. Eind 2010 waren het er nog zo’n 300.000. De iPad van Apple is vooralsnog de populairste tablet onder Nederlandse gebruikers, maar Android-tablets en in de nabije toekomst wellicht Windows 8-tablets zullen gegarandeerd een graantje meepikken van dit succes.

Daarnaast blijkt dat tablets voor steeds meer gebruikers een substituut is voor de laptop en PC. In de eerste plaats geldt dat voor particulieren, maar eveneens voor het bedrijfsleven. In de laatste categorie zegt 54 procent van de werknemers dat de tablet zijn laptop "gedeeltelijk" heeft vervangen. 12 procent zegt zelfs dat ze helemaal geen laptop meer gebruikt sinds de tablet zijn intrede heeft gedaan op de werkvloer. Volgens onderzoeksbureau Forrester zal Apple de komende jaren meer omzet genereren uit het bedrijfsleven, omdat hun producten daar steeds populairder worden.