Volgens Gartner wordt 2012 het jaar van de tablets. Het onderzoeksbureau voorspelt dat de tabletverkoop dit jaar zal toenemen tot 118,9 miljoen exemplaren. Apple zal opnieuw de marktleider zijn op de tabletmarkt.

Dat blijkt uit onderzoek van Gartner. Volgens het onderzoeksbureau zullen er dit jaar 118,9 miljoen tablets verkocht worden. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van afgelopen jaar, toen er volgens het onderzoeksbureau 60 miljoen tablets over de toonbank gingen.

De onderzoekers voorspellen dat Apple de tabletmarkt zal domineren. Tussen de geschatte 118,9 miljoen verkochte tablets zullen zich bijna 73 miljoen iPads bevinden, omgerekend een marktaandeel van 61,4 procent. In 2016 zal dat aandeel teruglopen naar 46 procent. De onderzoekers vertrouwen erop dat Windows 8 een groot kassucces zal worden en dat ook Android zich verder zal blijven ontwikkelen. Het mobiele besturingssysteem van Microsoft zal dit jaar een marktaandeel vergaren van 4,1 procent. In 2016 zal dat aandeel bijna verdrievoudigd zijn met een geprojecteerde groei tot 11,8 procent.

"Verkopers wachten op de komst van Windows 8 voordat zij de tabletmarkt intreden", aldus Gartner. Het onderzoeksbureau verwacht dat de naamsbekendheid van Microsoft hen zal helpen om de tabletmarkt te veroveren.

Ook het bedrijfsleven zal in de nabije toekomst steeds meer met tablets gaan werken. Gartner verwacht dat diverse bedrijven het zogeheten ‘buy your own device’ (BOYD) programma zullen overnemen. Bedrijven roepen dan een financiële regeling in het leven waarmee hun werknemers tegen korting een eigen tablet kunnen kopen die ze zowel voor privé als zakelijke doeleinden gebruiken. Daardoor zal in 2015 zo’n 35 procent van alle verkochte tablets ingezet worden in het bedrijfsleven.

Zakenbank JP Morgan is net als Gartner optimistisch over de ontwikkeling van de tabletmarkt, maar schat dat de verkoopaantallen niet zo sterk zullen groeien als Gartner voorspelt. De zakenbank voorspelde eind december dat er dit jaar 99,3 miljoen tablets over de toonbank zullen gaan.