Apple staat onder grote druk in Duitsland nadat het een rechtszaak heeft verloren van Motorola. De Duitse rechter, Andreas Voss, heeft een verbod uitgesproken op iCloud en alle producten die gebruik maken van deze online dienst, waaronder alle iPhones en iPads. Hoewel het verbod niet direct van kracht is staat Apple wel ineens onder grote druk.

Apple lijkt het af te leggen in de rechtszaal tegenover Motorola, de patentcollectie van Motorola Mobility blijkt een stuk krachtiger te zijn dan Apple had ingeschat. Inmiddels heeft Motorola nu voor de derde keer een rechtszaak gewonnen van Apple in Duitsland. Een vierde overwinning lijkt inmiddels ook al onderweg te zijn voor Motorola.

Het patent in kwestie waardoor Apple deze rechtszaak heeft verloren heeft betrekking op synchroniseren van data. Aangezien iCloud eigenlijk één hele grote synchronisatie dienst is, is dit een harde klap voor Apple. Met iCloud worden agenda items, documenten, foto’s maar ook muziek en video’s tussen Mac-computers, iPhones en iPads gesynchroniseerd. Waarbij de meeste documenten staan opgeslagen in de iCloud.

Voor Apple is het enige positieve nieuws dat het verbod niet direct in gaat en het bedrijf nog op zoek kan gaan naar technische aanpassingen waardoor het niet langer inbreuk pleegt op het patent van Motorola. Ook kan het proberen om een licentieovereenkomst te sluiten met Motorola maar de kans is groot dat Motorola flink wat eisen zal stellen, aangezien Motorola binnenkort door het leven gaat als een dochteronderneming van Google. Het alternatief is dat Apple alle producten die gebruik maken van iCloud uit de Duitse winkels haalt.

De meest voor de hand liggende optie is dat Apple gaat zoeken naar technische aanpassingen en ondertussen in beroep gaat tegen deze uitspraak. Motorola kan er echter ook voor kiezen om via een gerechtelijke procedure het verbod eerder van kracht te laten zijn, maar riskeert dan een boete als Apple in hoger beroep alsnog gelijk krijgt.

Dit is echter nog niet alles, er loopt ook nog een andere rechtszaak tussen Motorola en Apple. Waarin de rechter in december een voorlopige uitspraak heeft gedaan in het voordeel van Motorola. Hierdoor is Apple genoodzaak om enkele producten zoals de iPhone 4, iPhone 3GS en iPad 2 met 3G uit haar Duitse Apple Store te halen. Deze producten zouden namelijk allemaal inbreuk plegen op een patent van Motorola. De iPhone 4S zou geen inbreuk plegen en is nog wel te koop in Duitsland.

Het gaat echter om een patent dat onder de FRAND voorwaarden valt, wat betekent dat Motorola dit patent voor een redelijke prijs moet licenseren aan Apple en het mag hiervoor niet meer geld vragen aan Apple dan het aan andere fabrikanten doet. Apple en Motorola hebben vooralsnog echter geen overeenstemming kunnen vinden hierover.

Apple heeft ook een geschil met Samsung over een patent dat onder de FRAND voorwaarden valt. Inmiddels heeft de Europese Commissie een onderzoek ingesteld naar Samsung, waarschijnlijk op basis van klachten van Apple, om te kijken of er sprake is van machtsmisbruik door Samsung met deze FRAND-patenten.