2min

Na aardig wat kritiek om de oren te hebben gehad over de werkomstandigheden bij partners heeft Apple nu de Fair Labor Association (FLA) in de arm genomen. Een externe partij die de werkomstandigheden gaat onderzoeken in de fabrieken van Foxconn. Apple heeft dit nieuws vandaag zelf naar buiten gebracht.

Apple laat in een verklaring weten dat zij van mening zijn dat iedere werknemer wereldwijd recht heeft op een veilige en eerlijke werkplek. Om die reden heeft Apple de externe organisatie FLA in de arm genomen. Deze organisatie zal de werkomstandigheden gaan onderzoeken in de Foxconn fabrieken in Shenzhen en Chengdy, China. De eerste onderzoeken en inspecties zouden inmiddels al plaats hebben gevonden.

In de verklaring stelt Tim Cook dat FLA duizenden werknemers zal interviewen over de werkzaamheden en omstandigheden waarin zij hun werk moeten doen. Hierdoor zou de FLA een goed beeld moeten krijgen over het reilen en zijlen binnen de twee fabrieken.

In het verleden is er meerdere malen negatief nieuws naar buiten gekomen over de fabrieken van Foxconn. Zo zouden de werknemers bijzonder lange diensten moeten draaien voor zeer weinig loon, zou het werk onveilig zijn en zijn er tientallen werknemers die zelfmoord hebben gepleegd. Om nog meer van deze pogingen te voorkomen moesten er zelfs valnetten worden geplaatst. In 2010 werd er daarnaast zelfs gedreigd met een massa-zelfmoord van werknemers wanneer Foxconn niet tegemoet zou komen in de eisen van werknemers.

Volgens Apple zal de FLA naar verwachting volgende maand naar buiten komen met de resultaten van het onderzoek. Daarna zal het FLA ook andere leveranciers van Apple zoals Quanta en Pegatron gaan onderzoeken. Als deze onderzoeken zijn afgerond door de FLA, heeft Apple een uitgebreid beeld van de partners die 90 procent van de fabricage van Apple-producten voor hun rekening nemen.

De FLA is een onafhankelijk organisatie die zich wereldwijd inzet voor eerlijke werkomstandigheden.