2min

De ultrabook wordt door de meeste analisten als een veelbelovend alternatief van de desktop en laptop beschouwd. Zij verwachten dan ook dat deze flinterdunne computers in no time de markt zullen veroveren. Maar dat zal niet dit jaar gebeuren.

Dat zegt analist Mike Moskowitz van zakenbank JP Morgan. Volgens Moskowitz zullen ultrabooks pas in 2013 een significante rol spelen op de computermarkt. Hij beschouwt ultrabooks als "meer van hetzelfde".

De ultrabook is al in 2008 geïntroduceerd door Apple onder de noemer MacBook Air. Sindsdien kijken fabrikanten vol jaloezie naar het ontwerp van de MacBook Air. Intel presenteerde vorig jaar mei de specificaties voor de ultrabook op de Computex beurs. De chipfabrikant had voor ogen om aan het einde van dit jaar een marktaandeel van 40 procent te bereiken. Moskowitz twijfelt of dit doel ook daadwerkelijk behaald zal worden. Door de populariteit van de MacBook Air heeft Intel de verkoop van de ultrabook te positief en rooskleurig voorgesteld, aldus de analist.

De toenemende concurrentie op de smartphone- en tabletmarkt en de hoge prijzen zijn volgens Moskowitz de belangrijkste factoren die het succes van de ultrabook vertragen. Pas als fabrikanten de verkoopprijzen verlagen, zullen ultrabooks een aantrekkelijk alternatief vormen voor de consument, zo zegt Moskowitz.

Er gaan al geruime tijd geruchten de ronde dat fabrikanten van ultrabooks dit jaar hun prijskaartje naar beneden zullen bijstellen. Jim Wong, topman bij Acer, voorspelde dat de prijs van ultrabooks dit jaar zal dalen naar 799 dollar. Doordat steeds meer fabrikanten hebben aangekondigd met diverse ultrabookmodellen op de markt te zullen komen, was het volgens hem aannemelijk dat deze ontwikkeling ten grondslag ligt aan de prijsdaling.

Volgens de laatste berichten zullen de prijzen niet eerder dan 2013 omlaag gaan. Dat komt doordat de productiekosten momenteel nog te hoog zijn. Desondanks verwacht de analist dat er dit jaar zo’n 75 nieuwe ultrabooks op de markt zullen komen.

Ultrabooks zijn in principe gewoon laptops, alleen hebben ze nog enkele additionele eisen. Een ultrabook moet bijvoorbeeld ontzettend dun en licht zijn, maar ook snel. Daarnaast zal een ultrabook altijd voorzien zijn van een Intel Core i5 of i7 processor uit de Sandy Bridge serie. Tevens mag een ultrabook niet duurder zijn dan 1000 dollar. Ten slotte mag de computer niet dikker zijn dan 18 mm, met uitzondering van de grotere varianten: die mogen welgeteld 21 mm dik zijn.