Intel werkt samen met leveranciers en fabrikanten om nog goedkopere Ultrabooks te kunnen gaan maken en presenteren. De chipfabrikant ziet de zeer dunne laptops als het product bij uitstek om de computer nieuw leven in te blazen in concurrentie met de nieuwe tablets.

Dat vertelt Navin Shenoy van Intel in een interview tegen internationaal persbureau Reuters. Hij streeft ernaar dat de Ultrabooks volgend jaar goed zijn voor een aandeel van 40 procent van de PC-markt voor consumenten.

"Dat is een uitdagende doelstelling. Om dat te kunnen realiseren zal de prijs van de Ultrabook omlaag moeten", aldus Shenoy. Volgens de topman van Intel moet het prijsniveau zakken naar 699 dollar. Dat niveau hoeven fabrikanten niet vandaag of morgen te realiseren. "Het vergt tijd om een dergelijke prijsdaling te kunnen realiseren", volgens Shenoy.

Een prijsverlaging van de chips is niet de oplossing volgens Shenoy, iets waar diverse fabrikanten onlangs om vroegen. Intensieve samenwerking met leveranciers en fabrikanten is de enige manier om dat te realiseren. "Zelfs als we de chips gratis weggeven bereiken we dat prijsniveau nooit als we niet nauw samenwerken met de overige partners", zegt Shenoy.

Apple was de eerste fabrikant die een dunne en snelle laptop lanceerde met de MacBook Air, iets waar de Ultrabooks qua formaat veel op gaan lijken. Deze kost in de Verenigde Staten 999 dollar. Diverse concurrenten zien net als Intel een gat in de markt en werken nauw met de chipproducent samen om snelle en goedkope Ultrabooks te lanceren.

Niet iedere dunne computer mag een Ultrabook genoemd worden. Om dit felbegeerde predicaat te behalen mag de computer niet groter zijn dan 13,3 inch en niet dikker dan 18 mm. De iets grotere varianten mogen een dikte van 21 millimeter hebben. Wanneer een fabrikant ervoor kiest om een touchscreen te plaatsen mag de laptop 1,5 millimeter dikker zijn. Verder moeten een Ultrabook voorzien zijn van een krachtige Intel processor en verkrijgbaar zijn vanaf een prijs onder de 1000 dollar. De goedkoopste Ultrabook is op dit moment die van Acer voor 899 dollar, er moet dus nog 200 dollar af voordat Intel tevreden is.