Producenten van ultrabooks willen de concurrentie aangaan met Apple. Zij willen dat doen door een ultrabook op de markt te brengen die minder dan duizend dollar kost. Verschillende producenten hebben aan Intel om een prijsverlaging gevraagd voor de processoren die ultrabooks nodig hebben.

Het lijkt helemaal de toekomst te worden: dunne, lichtgewichte, compacte en snelle laptops. Deze laptops worden ook wel ultrabooks genoemd. Apple was door de introductie van de MacBook Air de eerste aanbieder van zo’n dunne en snelle ultrabook.

Ook andere producenten zien een gat in de markt en brengen ultrabooks op de markt. Asus brengt in oktober vijf of zes ultrabooks uit die tussen de 900 en 2000 dollar moeten gaan kosten. Ook Acer, Toshiba, Samsung en Dell komen binnenkort met ultrabooks op de proppen.

Ook Intel ziet ultrabooks als een gat in de markt en kwam met een fonds dat het voor andere fabrikanten aantrekkelijker moet maken om ultrabooks te produceren. Dit fonds heeft een omvang van 300 miljoen dollar.

Maar het lijkt allemaal nog niet voldoende. Verschillende producenten zijn naar Intel gestapt. Zij vinden de processoren van Intel te duur. Als zij een geduchte concurrent van Apple willen vormen en een ultrabook die minder dan duizend dollar kost, zal Intel zijn prijzen moeten verlagen. Of de producenten zullen noodgedwongen een lower-end processor of kwalitatief minder goede componenten in de ultrabooks moeten verwerken.

Het goedkoopste model van Apples MacBook Air kost 999 dollar. Om te kunnen concurreren met Apple zullen de toekomstige ultrabooks niet alleen goedkoper moeten zijn, maar eveneens kwalitatief vergelijkbaar, en dat is een combinatie die op dit moment niet haalbaar lijkt. Daarom hebben Acer en Compal aan Intel gevraagd om zijn prijzen voor de ultrabook-processoren te verlagen. Intel heeft nog niet gereageerd op deze oproep.