2min

Er lijkt maar geen einde te komen aan de malaise op de pc-markt, opnieuw is de pc-markt met zo’n 10 procent gekrompen in het eerste kwartaal van dit jaar in vergelijking tot hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De pc-fabrikanten hopen steeds op herstel, maar de consument gebruikt zijn oude pc gewoon een stuk langer.

Onderzoekbureaus Gartner en IDC zijn het niet helemaal eens, maar waar ze het wel over eens zijn is dat de pc-markt fors is gekrompen. Gartner gaat uit van een krimp van 9,6 procent terwijl IDC nog negatiever gestemd is en uitgaat van 11,5 procent.

Gartner stelt dat er zo’n 64,8 miljoen pc’s zijn verkocht in het eerste kwartaal (IDC denkt 60,6 miljoen) en daarmee komt het totaal onder de 65 miljoen stuks, dat gebeurde voor het laatst in 2007. Het is inmiddels het zesde kwartaal op rij dat de pc-verkopen dalen.

Het lijkt erop dat de fabrikanten die hun pc-divisie hebben verkocht of sterk hebben gereduceerd de winnaar zijn en buiten schot blijven in deze slechte markt. Sony verkocht op tijd zijn Vaio pc-divisie aan een groep Japanse investeerders en bedrijven als Samsung en Toshiba trokken zich deels terug in veel competitieve markten.

Lenovo is nog steeds marktleider met zo’n 20 procent marktaandeel, op de voet gevolgd door HP dat niet ver achter blijft. Op de derde plaats is Dell te vinden, die fabrikant heeft maar beperkt last van de slechte markt. Op de plek vier en vijf vinden we Apple en Asus volgens het IDC, terwijl Gartner Asus voor Apple heeft staan. Acer komt niet meer voor in de top vijf.

De grote klappen vallen toch wel bij Lenovo en HP, op zich ook niet zo vreemd want zij zijn marktleider. De impact van de slechte markt op Dell valt wel mee en over de resultaten van Apple en Asus zijn de onderzoekbureaus het niet eens. IDC denkt dat deze fabrikanten minder hebben verkocht, Gartner denkt dat er sprake is van een lichte stijging in het aantal verkopen. Onder de overige fabrikanten buiten de top vijf, zo’n 30 procent van de markt, vallen er ook rake klappen, die zijn de verkopen ook met zo’n 20 procent dalen.