De juridische strijd tussen Apple en het Chinese Proview lijkt met de dag groter te worden. Apple dreigt het bedrijf nu aan te klagen wegens smaad vanwege het verspreiden van valse en misleidende informatie.

Eind vorig jaar stapte Apple naar de Chinese rechtbank, omdat Proview inbreuk zou maken op de merknaam iPad. De merknaam, iPad, is echter al in 2000 vastgelegd voor Proview, iPad was een afkorting voor ‘Internet Personal Access Device’, een desktop die niets wegheeft van de hedendaagse tablets. Het bedrijf verkocht de merknaam door aan een Brits bedrijf en Apple kocht op haar beurt weer dit bedrijf. Zodoende is de merknaam het eigendom van Apple, zo claimt het Amerikaanse technologiebedrijf.

De Chinese rechtbank oordeelde in het voordeel van Proview. Het gevolg was dat Chinese autoriteiten massaal de iPad uit de winkelschappen haalden. Naast een schadevergoeding van 1,2 miljard dollar eiste Proview tevens een import- en exportverbod voor Apple’s iPad in China. Het is niet aannemelijk dat de Chinese rechter gehoor zal geven aan de eis van Proview, omdat dit grote economische schade zou toebrengen en het niet in het landsbelang is als Apple wegtrekt.

Een lagere rechtbank heeft onlangs opnieuw in het voordeel van Proview geoordeeld. Apple mag van de rechter niet langer de iPad in het zuiden van China verkopen. Al met al is het een pyrrusoverwinning voor Proview: het is alsof jouw lokale elektronicazaak niet langer deze tablet mag verkopen. Dan kopen geïnteresseerde consumenten hem wel elders.

Apple laat het er in ieder geval niet bij zitten. Het bedrijf dreigt Proview aan te klagen wegens smaad. Het bedrijf heeft volgens de advocaten van Apple valse en misleidende informatie naar buiten hebben gebracht waardoor de reputatie van Apple in het geding is. Deze misleidende informatie heeft volgens Apple een negatieve impact op de belangen van Apple en draagt er evenmin aan bij om tot een goede oplossing te komen met Proview. Daarom zijn de advocaten door Apple gemachtigd om een rechtszaak tegen Proview aan te spannen.

Proview heeft tot op heden niet gereageerd op de beschuldigingen.