Google gaat patenten opkopen van kleine bedrijven

Google heeft een tijdelijke actie gestart waarmee het patenten wil gaan opkopen van kleine bedrijven. Het idee achter de actie is dat mensen die patenten bezitten niet met een patenttrol in zee hoeven gaan maar met Google. Iedereen die een patent bezit kan dit aanbieden aan Google en aangeven wat het patent moet kosten.

Google heeft start een actie tussen 8 en 22 mei van dit jaar. Iedereen die een patent bezit en dit wil verkopen kan dit bij Google aangeven inclusief de vraagprijs. Na 22 mei gaat Google alle ingediende patenten bekijken en evalueren, indien Google interesse heeft in je patent zal het een tegenvoorstel doen of akkoord gaan met je vraagprijs.

Het idee achter deze actie is dat patenthouders die bijvoorbeeld financiële middelen nodig hebben om hun uitvinding af te maken niet in zee hoeven te gaan met een patenttrol. Zij kunnen met Google in zee gaan, Google neemt de rechten van het patent over, de voormalige eigenaar behoudt het recht het patent te blijven gebruiken, maar mochten er rechtszaken volgen over de geldigheid van het patent of partijen die het patent schenden dan krijgen ze met Google te maken. Google wil minder moeilijkheden in de patentmarkt en meer mogelijkheden voor innovatie.

Google raadt iedereen aan die zijn patent wil verkopen aan Google om eerst goed alle kleine lettertjes te lezen en zelf een advocaat in de arm te nemen. Google wil deze actie in augustus afronden.