2min

Google heeft publiekelijk een bod gedaan op de 6000 patenten van het failliete Canadese bedrijf Nortel. Dit bedrijf ging vorig jaar failliet en aankomende zomer gaan de 6000 patenten en patentaanvragen van het bedrijf onder de hamer. Het gaat hier om patenten die betrekking hebben op computers, draadloze netwerken, zoeken op internet en sociale netwerken. Allemaal patenten die prima in het straatje van Google passen.

Google zelf geeft aan de patenten te willen opkopen zodat er geen misbruik mee gemaakt kan worden en innovatie mee kan worden belemmert. Hoewel de veiling pas officieel deze zomer van start gaat heeft Google publiekelijk een openingsbod gedaan van 900 miljoen, wellicht om patenthandelen af te schrikken.

Op een Google Blog schrijft jurist Kent Walker dat Google wilt voorkomen dat de patenten misbruikt worden om innovatie tegen te houden. Hij verwijst ook naar mensen en bedrijven die nooit zelf iets ontwikkeld hebben maar alleen de patenten opkopen, de zogenaamde ‘patent trolls’. Een voorbeeld hiervan is NTP een bedrijf dat patenten op koopt om vervolgens bedrijven aan te klagen die er inbreuk op plegen om daar weer geld aan te verdienen.

De Wall Street Journal benaderde enkele experts op het gebied van intellectueel eigendom en vroeg wat zij van Google’s bod vinden. Volgens deze experts laat Google duidelijk weten dat deze patenten niet echt te koop zijn en gewoon naar Google gaan. Zij verwachten dat er maar weinig bedrijven zijn die er meer dan 900 miljoen voor over hebben en dat als er iemand meer durft te bieden, Google daar wel weer overheen zal gaan.

Aan de andere kant geven de experts aan dat Google die patenten ook best goed zelf kan gebruiken om zich te verdedigen in enkele rechtszaken die momenteel al lopen. Zoals de Google-jurist Walker zelf ook al in zijn blog schreef is een lading patenten een goede verdediging tegen rechtszaken van andere. Momenteel lopen er toevallig twee grote patentrechtszaken tegen Google. Een van Paul Allen, mede-oprichter van Microsoft die nu YouTube beschuldigt van inbreuk op patenten, deze patenten verkreeg hij overigens voor werkzaamheden na zijn vertrek bij Microsoft.

De andere rechtszaak is echter een stuk groter en gevaarlijker voor Google. Oracle heeft Google namelijk aangeklaagd voor inbreuk op de Java-patenten met Android. Mocht Google die zaak verliezen kan dat grote gevolgen hebben voor Android en voor alle smartphones en tablets.
Het is voor Google extreem belangrijk om die rechtszaak niet te verliezen met wat ondersteunende patenten en wellicht patenten waar Oracle weer inbreuk op maakt zou dat een goede strategie kunnen zijn.