2min

Adobe, bekend van onder meer Adobe Reader en Photoshop, kondigde gisterenavond Nederlandse tijd haar eerste kwartaalcijfers van 2012 aan. Met de nieuwe Creative Suite in het vooruitzicht vielen de opbrengsten lager uit dan verwacht. Toch wist Adobe een bescheiden winst te behalen.

De opbrengst steeg met 1,7 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar naar 1,045 miljard dollar. Analisten voorspelden dat de opbrengsten iets hoger zouden uitpakken. Adobe waarschuwde in december al voor een lagere opbrengst nadat de opbrengst in het vierde kwartaal met 14 procent was gestegen. Daarnaast wist Adobe beleggers mede te delen dat de winst per aandeel met 57 cent steeg in het eerste kwartaal.

Adobe heeft in het verleden wel vaker gezien dat de opbrengsten afnemen als het bedrijf een software-update aankondigt. Eind januari gaf Adobe de eerste beelden van de nieuwste versie van Photoshop vrij, een van de programma’s dat onderdeel uitmaakt van Adobe’s Creative Suite. CS6 zal later dit jaar op de markt komen.

Daarnaast wil Adobe nog een nieuwe dienst lanceren dit jaar: Creative Cloud. Het is, zoals de naam al doet vermoeden, een webbased clouddienst waar gebruikers tegen een gereduceerd tarief abonnementen kunnen kopen voor de uiteenlopende producten van Adobe. Daarnaast biedt Adobe haar klanten een aantal extra features aan, zoals eigen opslagruimte in een van Adobe’s datacentra.

Adobe deed eveneens een voorspelling voor het tweede kwartaal. Volgens het bedrijf zullen de opbrengsten uitkomen op een bedrag tussen de 1,090 en 1,140 miljard dollar. De winst per aandeel zal stijgen naar ongeveer 61 cent. Hiermee is Adobe positiever dan de analisten van Wall Street.