Hewlett-Packard (HP) moet zich meer als een "verstorende kracht" opstellen om innovatie in de IT-wereld te stimuleren. Het bedrijf moet zich meer inzetten op creëren van nieuwe technologische categorieën of deze fundamenteel veranderen in plaats te kiezen voor een "evolutionaire benadering". Kortom, HP moet zich meer als Apple gaan gedragen.

Dit zei Meg Whitman, CEO van HP, tijdens een aandeelhoudersvergadering afgelopen woensdag. De topvrouw reageerde hiermee op de vraag van één van de aanwezigen of zij een visie heeft die vergelijkbaar is met die van Steve Jobs, de overleden oud-topman van Apple. Volgens Whitman is het belangrijk dat HP zich in de toekomst gaat concentreren "op een klein aantal activiteiten, in plaats van vanalles een beetje".

Whitman beloofde grootse veranderingen door de gehele organisatie, maar ging daar niet nader op in. Inmiddels weten we dat HP de print- en pc-divisie gaat samenvoegen om kosten te besparen, de bedrijfsvoering efficiënter in te richten en innovatie te stimuleren.

Een andere aandeelhouder benadrukte dat Jobs een visionair was die "jaren voorliep op de concurrentie". Je hoeft maar over straat te lopen en je ziet de invloed van Jobs op ons dagelijkse leven. Whitman benadrukte dat HP op vrijwel alle terreinen koploper is, maar dat er wel meer aandacht vereist is om producten beter op de wensen te laten aansluiten. Whitman omschreef Jobs als "de zakenleider van onze generatie".