2min Devices

‘HP staat op het punt om in twee bedrijven op te splitsen’

Hewlett-Packard staat mogelijk een grote verandering te wachten. Volgens The Wall Street Journal zal HP binnenkort in twee bedrijven worden gesplitst. Het ene bedrijf richt zich vanaf dan op de consumentenmarkt, terwijl het andere zich bezighoudt met zakelijke producten.

Afgezien van Lenovo is HP nog altijd ’s werelds grootste PC-fabrikant, maar sinds het instorten van die markt is het bedrijf zoekende naar nieuwe productcategorieën waar het zich kan profileren. Vooralsnog is dat niet met doorslaand succes: uitstapjes naar smartphones en tablets leverden geen verkoophits op.

Met een splitsing van het bedrijf zou er meer mogelijk worden. Ingewijde bronnen melden dat de splitsing vandaag al zou kunnen worden aangekondigd. Hoewel dat erg plots lijkt, zouden het bestuur en de aandeelhouders van het bedrijf hier al lange tijd mee bezig zijn.

Na de opsplitsing zal de ene zijde van HP zich gaan richten op de ontwikkeling van consumentenproducten zoals computers en printers, de andere zijde houdt zich dan bezig met zakelijke producten en diensten. Het bedrijf dat zich richt op consumenten zal de naam HP behouden, de zakelijke kant gaat door onder de naam Hewlett-Packard Enterprise. Afgaande op de laatste financiële cijfers genereren beide bedrijfstakken een omzet van meer dan 50 miljard dollar per jaar.

Met de splitsing zou in de top ook het één en ander veranderen. Zo zal CEO Meg Whitman de bestuursvoorzitter van het consumentenbedrijf worden, terwijl ze als CEO bij het zakelijke bedrijf aan de slag gaat. Dion Weisler, nu uitvoerend onderdirecteur, wordt CEO van het consumentenbedrijf.

Woordvoerders van HP wilden niet reageren op de berichtgeving. HP werd 75 jaar geleden opgericht in een garage in Palo Alto.

Bron:The Wall Street Journal