2min

Tags in dit artikel

, , ,

Nokia’s comeback zou wel eens gauw voorbij kunnen zijn als Microsoft niet meer werk maakt van Windows Phone, zo meent Ian Fogg, analist van IHS. Volgens Fogg kan Nokia beter alvast gaan denken aan een ‘plan B’, voor wanneer het Microsoft niet lukt om het duopolie van Android en iOS te doorbreken.

Fogg vindt dat Nokia het momenteel goed doet met de Lumia-lijn, maar is pessimistisch over de toekomst van het Finse bedrijf. Nokia’s probleem is dat Microsoft stil lijkt te staan wat betreft de ontwikkeling van windows Phone. anderhalf jaar geleden maakte Windows Phone haar debuut, maar sinds die tijd is het systeem weinig veranderd. Volgens Fogg zou het gat tussen Windows Phone en de besturingssystemen van Apple en Google zelfs groter geworden zijn. Nokia zou er juist wel bij varen wanneer dit gat wordt verkleind.

Als de verkoop van Windows Phone in het tweede kwartaal van 2012 niet zullen groeien, zullen fabrikanten het besturingssysteem meer en meer gaan verlaten. Als Windows Phone in de Verenigde Staten zal falen, heeft Nokia in die markt geen poot meer om op te staan, waarna Windows Phone een complete remake nodig zal hebben.

Het lijkt er op dat Fogg Windows Phone mogelijk onderschat. Microsoft is wel degelijk bezig met verbeteringen, zo is Windows Phone 8 al enige tijd geleden in ontwikkeling gegaan en het systeem lijkt veelbelovend te zijn doordat de kernel van Windows 8 gebruikt wordt. Toch zit er een kern van waarheid in Fogg’s verhaal. Nokia’s lot ligt immers vrijwel volledig in de handen van Microsoft.