De Federal Communications Commission (FCC) staakt haar onderzoek naar Google’s Street View-dienst. Volgens de waakhond is er onvoldoende bewijs dat het internetbedrijf moedwillig regels en wetten aan haar laars heeft gelapt. Wel tikt de FCC de zoekgigant op haar vingers voor het tegenwerken van het onderzoek.

Voor dat voorval krijgt het internetbedrijf een boete opgelegd van 25.000 dollar. Volgens het FCC heeft Google het onderzoek "opzettelijk tegengewerkt en vertraagd". Zo weigerde Google diverse malen om de identiteit van enkele medewerkers prijs te geven en specifieke e-mails te verstrekken. "Gedrag van deze aard verhindert de mogelijkheid van de Commissie om effectief onderzoek te doen naar mogelijke overtredingen van de Communications Act en de regels van het FCC", aldus de waakhond in een verklaring tegenover Reuters.

De FCC startte in 2010 een onderzoek naar Google. Het internetbedrijf zou bij het maken van foto’s voor de dienst Street View ongevraagd WiFi-gegevens hebben verzameld van gebruikers. Het ging daarbij onder meer over wachtwoorden van draadloze netwerken en dataverkeer. Google heeft altijd volgehouden dat het niet op de hoogte was van deze praktijken en dat het ermee stopte zodra dit bekend werd.

Daarmee is voor de FCC de kous af. De waakhond veroordeelt Google niet voor het illegaal verzamelen van data, maar neemt het internetbedrijf wel kwalijk dat het maandenlang het onderzoek opzettelijk heeft gedwardsboomd. Daarvoor krijgt het een boete van 25.000 dollar opgelegd. In een reactie laat Google weten dat het zich niet herkent in het beeld dat de FCC schetst van de situatie. "We hebben al het bewijsmateriaal overlegd aan de wetgevers om hun onderzoek te verrichten. Op basis daarvan zijn we niet schuldig bevonden", aldus een woordvoerder van Google. Het internetbedrijf kan in hoger beroep gaan tegen deze boete, maar gezien het relatief lage bedrag is dat onwaarschijnlijk.

Google kreeg vorige jaar nog een boete van 100.000 euro opgelegd van de Franse privacywaakhond Cnit voor het onrechtmatig verzamelen van informatie tijdens het maken van foto’s voor Street View.