2min

De Information Commissioner’s Office (ICO), de Britse privacywaakhond, zet het onderzoek naar Google’s dataverzamelingspraktijken voort. Het bedrijf heeft dinsdag in een brief een aantal prangende vragen geformuleerd waar het een antwoord op wil hebben.

De oorsprong van deze kwestie ligt in het jaar 2010. In dat jaar stelde de Amerikaanse Federal Communications Commission (FCC) een onderzoek in naar Google. Het internetbedrijf zou naar verluidt zonder toestemming zogeheten payload data verzamelen van WiFi-netwerken, zoals wachtwoorden en gebruikersnamen van draadloze netwerken en informatie over dataverkeer. Google heeft altijd volgehouden dat het niet op de hoogte was van deze praktijken en dat het ermee stopte zodra dit bekend werd.

De FCC oordeelde dat er geen aanwijzingen waren dat Google opzettelijk deze payload data verzamelde. Wel legde het orgaan Google een boete op van 25.000 dollar voor het opzettelijk tegenwerken en vertragen van het onderzoek. Het internetbedrijf heeft altijd ontkend dat het bewust het onderzoek heeft tegengewerkt, maar stemde uiteindelijk in met de boete om de zaak achter zich te laten.

Dat laatste blijkt nu valse hoop te zijn geweest. Weliswaar heeft de Amerikaanse privacywaakhond geoordeeld dat Google niet opzettelijk payload data heeft verzameld, maar haar Britse tegenhanger ICO is niet overtuigd van Google’s onschuld. Nadat het onderzoek naar Google’s dataverzamelingspraktijken was afgerond, lekte er een document uit waaruit zou blijken dat Google wel degelijk op de hoogte was dat het illegaal data verzamelde. Voor ICO voldoende reden om de onderste steen alsnog boven te halen.

Een vertegenwoordiger van het ICO heeft Google een brief gestuurd met daarin een aantal prangende vragen naar deze kwestie. De privacywaakhond eist een "substantiële uitleg" van Google waarom het ICO in 2010 niet op de hoogte stelde van de situatie. Een woordvoerster van Google laat in een reactie weten dat het bereid is om antwoorden te verschaffen op de vragen van ICO.

Google riskeert een boete van 500.000 pond (bijna 625.000 euro) als ICO het internetbedrijf schuldig acht dat het privacywetgeving heeft overtreden. Daarnaast kan er ook een gerechtelijk onderzoek ingesteld worden als het van mening is dat er sprake is van opzet.