2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Larry Page heeft gisteren een pijnlijke dag gehad in de rechtszaal. De oprichter en CEO van Google werd op het matje geroepen in de rechtszaak die Oracle tegen Google aanspande om het schenden van Java-patenten met Android. De Google-oprichter gaf aan dat Android geen essentieel product is voor Google, in de hoop de hoogte van de schadeclaim van Oracle omlaag te drukken.

Page werd geconfronteerd met interne documenten waaruit duidelijk werd dat Google zich er van bewust was dat het bedrijf licenties moest afnemen om gebruik te maken van de Java-technieken. Volgens Page stammen de documenten uit de tijd dat Sun nog verantwoordelijk was voor Java. Gesprekken gedurende 2005 tot 2007 met dat bedrijf liepen echter op niets uit, waarna Google haar eigen weg in sloeg. Achteraf gezien blijkt deze ‘eigen weg’ dus niets minder dan het schenden van deze patenten.

Er werd ook gebruik gemaakt van een e-mail van Google-ingenieur Tim Lindholm, welke de taak kreeg om een alternatief voor Java te vinden. Lindholm kon echter geen acceptabel alternatief vinden. Lindholm concludeerde dat de zoekgigant licenties moest afnemen om gebruik te maken van Java. Google heeft hard gestreden om deze mail niet in de rechtszaak te betrekken, maar het bedrijf delfde uiteindelijk het onderspit. Page zei in de rechtszaak echter dat hij zich niet bewust was van deze mail en dat Lindholm deze taak niet toegewezen kreeg.

Gedurende de rechtszaak gaf Page aan dat Android een belangrijk product is voor Google, maar dat het bedrijf Android niet als essentieel acht. Google begon met het ontwikkelen van een mobiel besturingssysteem omdat de destijds populaire systemen niet goed overweg konden met Google’s diensten.