Nokia is het jaar 2012 door tegenvallende prestaties met een valse start begonnen. Dit blijkt uit de cijfers die de Finse fabrikant. Eerder gaf Nokia al een winstwaarschuwing af voor het eerste kwartaal van dit jaar.

Deze winstwaarschuwing lijkt inderdaad terecht nadat Nokia haar cijfers voor het eerste kwartaal heeft gepresenteerd. Nokia leed in het eerste kwartaal namelijk met 929 miljoen euro net geen miljard verlies. De omzet daalde daarnaast tot 7,35 miljard euro. Nokia verwacht dat de zware buien voorlopig nog wel even blijven hangen en verwacht ook in het tweede kwartaal niet al te rooskleurige cijfers.

De verkoop van smartphones kelderde naar een aantal van 11,9 miljoen exemplaren. Een verkoop van 70,8 miljoen feature-phones zorgde voor een totale verkoop 82,7 miljoen toestellen. Hiermee verkocht Nokia bijna een kwart toestellen minder dan over de zelfde periode van een jaar geleden.

Een verminderde vraag vanuit de consument en stevige concurrentie zouden volgens Nokia twee van de voornaamste redenen zijn voor de tegenvallende cijfers van de Finse fabrikant. Ook wist de Lumia-lijn van Nokia niet voldoende te overtuigen. Waar in de Verenigde Staten de verwachtingen werden overstegen, vielen de verkopen vooral in Europa tegen. Hiermee weet de lijn van Nokia niet te brengen wat de fabrikant er van verwachtte. De verwachtingen voor de Lumia-modellen lagen namelijk behoorlijk hoog. De modellen zouden namelijk de fabrikant weer terug naar de top moeten brengen.