Een rechter van de International Trade Commission (ITC) heeft besloten dat de Xbox 360 van Microsoft inbreuk maakt op vier patenten van Motorola. De patenten betreffen het proces bij het encoderen van H.264-video’s, het gebruik van WiFi-technologie en de communicatie tussen de Xbox 360 en accessoires. Een vijfde Motorola-patent werd door de rechter afgewezen.


De beslissing van de rechter is nog niet definitief, de beslissing moet worden goedgekeurd door een zeshoofdige commissie. Deze commissie kan vervolgens besluiten om de invoer van alle Microsoft-producten die de patenten schenden te blokkeren. In dit geval zou het enkel om de Xbox 360 gaan.

Over het algemeen wordt aangenomen dat de rechtszaak door Google is aangewakkerd. Motorola zou de rechtszaak hebben aangespannen om wraak te nemen op Microsoft. Het bedrijf uit Redmond heeft met verschillende Android-fabrikanten afspraken gemaakt over licentiekosten die betaald moeten worden voor alle Android-toestellen, zodat Microsoft geen aanklacht indient. Momenteel loopt er tevens een rechtszaak tussen Microsoft en Motorola omtrent de Android-smartphones van laatstgenoemde. Motorola en Microsoft hebben geen licentieovereenkomst gesloten.