KPN heeft een bod van 3,2 miljard dollar door de Mexicaanse telecomaanbieder América Móvil op 28 procent van zijn aandelen gematigd positief ontvangen.

Maandag maakte het telecombedrijf América Móvil, eigendom van de rijkste man ter wereld Carlos Slim, bekend 28 procent van de aandelen in KPN over te willen nemen, wat een eerste grote stap richting Europa moet zijn. KPN-woordvoerster Maryse Ducheine beschouwt het bod als "gematigd positief". Tegenover het Amerikaanse dagblad de Chicago Tribune stelt zij verder dat dit een erkenning is van de onderwaardering van het bedrijf.

Deze ochtend kwam KPN met de mededeling dat het kennis heeft genomen van het bod en dat verdere mededelingen volgen, indien van toepassing. Tussen beide bedrijven heeft één gesprek plaats gevonden, waarbij onder andere over gedeelde aankopen en roaming is gesproken.

América Móvil, dat reeds over 4,8 procent van KPN’s aandelen beschikt, zou 8 euro per aandeel over hebben, 23 procent hoger dan de slotkoers van maandag. Op het moment van schrijven staat het aandeel flink in het groen en wordt de 8 euro per aandeel reeds benaderd.

De Mexicaanse telecomaanbieder heeft toezichthouder Autoriteit Financiele Markten (AFM) op de hoogte gesteld over het bod. De reden dat het bod tot 28 procent van de aandelen beperkt blijft, is de verplichting door het AFM dat bij een deelneming vanaf 30 procent de bieder ook een bod uit moet brengen op alle resterende aandelen van een bedrijf. Zo ver wil América Móvil het dus nog niet laten komen.

KPN maakt geen makkelijke tijd door op het moment. In 2011 nam het aantal mobiele abonnees met 300.000 stuks af en kon ook een omzetdaling niet voorkomen worden.