Google heeft van de Chinese autoriteiten toestemming gekregen om voor 12,5 miljard dollar Motorola over te nemen. Een voorwaarde die voor Google aan de deal kleeft is dat het internetbedrijf het besturingssysteem Android nog minimaal vijf jaar gratis aan moet bieden aan andere fabrikanten.

Nadat de Verenigde Staten en de Europese Unie in februari al akkoord gingen met de overname, was China het enige overgebleven obstakel voor Google om de Amerikaanse smartphonefabrikant in te lijven. Een woordvoerster van Google bevestigde zaterdag dat de verkoop goedgekeurd is. Ook Motorola laat weten blij te zijn dat de verkoop is goedgekeurd, het bedrijf verwacht dat de deal deze week wordt afgerond.

Een anonieme bron stelt dat China als voorwaarde heeft gesteld dat Android vijf jaar lang gratis en als open software aangeboden moet blijven worden. Toen Google bekendmaakte dat het een succesvol bod op Motorola had uitgebracht, ontstond er commotie bij andere fabrikanten als Samsung en HTC over de toekomst van Android, wat door veel fabrikanten gebruikt wordt als basis voor hun smartphones.

Met de aankoop van Motorola krijgt Google de beschikking over een portfolio van 17.000 patenten en 7.500 octrooiaanvragen. Hierdoor kan de internetgigant zich beter verdedigen in eventuele rechtszaken die tegen bijvoorbeeld het Android-besturingssysteem lopen of nog aangespannen zullen worden.