Het was wachten op het eerste negatieve commentaar van één van Microsofts partners, toen de Surface-tablets gedurende deze week aangekondigd werden. Acer’s vice-president Oliver Ahrens is de eerste die uit de school klapt. Het bedrijf vindt dat Microsoft enkel Apple’s strategie probeert te kopiëren door zelf een tablet uit te brengen.

Ahrens vindt dat Microsoft haar partners op een publieke manier een pak slaag geeft door eigen tablets aan te kondigen. De Surface-tablets zijn wat Ahrens betreft Microsoft’s uitwerking van een kopie van Apple’s iPad. Toch denkt de topman dat Microsoft geen vruchten zal kunnen plukken van de Surface-tablets, hij denkt namelijk dat het moeilijk zal zijn om ze aan de man te brengen.

Naast dat Microsoft de strategie van Apple probeert te kopiëren, maakt Ahrens zich tevens zorgen over de ontwikkeling van Windows 8. Doordat Microsoft zich nu ook richt op het ontwikkelen van een tablet zal er minder focus liggen op de ontwikkeling van de software, waardoor PC-bouwers die Microsoft groot hebben gemaakt minder aandacht zullen krijgen.

Stan Shih, oprichter van Acer, denkt echter dat Microsoft niet serieus is over de Surface. De tablet zou volgens Shih bedoeld zijn om tablet-fabrikanten de stuipen op het lijf te jagen, zodat ze voort maken met de ontwikkeling van de eigen tablets. Microsoft gaf al aan dat het bedrijf geen plannen heeft voor een opvolger, de analyse van Shih lijkt dan ook waarschijnlijker.