2min

Microsoft heeft besloten om met de introductie van Windows 8 ook zelf een Windows 8 tablet op de markt te brengen. Deze tablet draagt de naam Surface en is bij veel partners van Microsoft niet goed gevallen. Nu lijkt het erop dat Microsoft ook al bezig is met een opvolger van de Surface.

Waar Microsoft momenteel nog steeds moeite heeft om alle hardware partner gerust te stellen. Acer uitte deze week bijvoorbeeld nog kritiek op Microsoft’s keuze om zelf tablets te gaan maken. Het zou schadelijk zijn voor het Windows ecosysteem omdat Microsoft de concurrentie aan gaat met zijn hardware partners.

Microsoft zelf liet al meerdere malen weten niet voornemens te zijn om ook een hardware fabrikant te worden. Het bedrijf zou simpelweg willen laten zien wat er mogelijk is met Windows 8 en met de eigen tablets een soort van referentie model willen brengen. Dat veel partners van Microsoft niet blij zijn met Microsoft’s eigen Surface tablet is echter ook logisch. Zij krijgen er een grote concurrent bij, dat Microsoft de tablets ook zelf laat maken bij het Chinese Pegatron helpt ook al niet mee.

Wat ook niet mee zal helpen is het feit dat Microsoft momenteel een vacature open heeft staan voor een nieuwe een senior software ontwikkelaar waarbij in de vacature staat: "We are currently building the next generation and Surface needs you!". Vertaald: "We bouwen momenteel aan de volgende generatie en Surface heeft je nodig!". De senior ontwikkelaar zal verantwoordelijk zijn voor de ontwikkeling van de volgende generatie Surface tablet.

Het is duidelijk dat deze vacaturee bevestigt dat er een volgende generatie Surface tablet in ontwikkeling is en dat Microsoft meer personeel zoekt voor deze afdeling. Dit nieuws zal ongetwijfeld niet goed worden ontvangen bij Acer en de andere hardware-partners. Als Microsoft kort op elkaar met referentiemodellen gaat komen dan is er gewoon sprake van concurrentie.

Google hanteert eenzelfde soort strategie waarbij het eens per jaar een nieuwe Nexus smartphone brengt en sinds kort ook een Nexus 7 tablet. Alleen wat Google tot op heden heel slim doet is het ontwerp, de ontwikkeling en het op de markt brengen van het product overlaten aan één van zijn partners. Uiteraard is Google wel betrokken bij de ontwikkeling omdat het een nieuwe ‘hogere’ standaard wil zetten. Google is verder wel volledig de baas over de invulling van de software. Microsoft zou hier wellicht een voorbeeld aan moeten nemen en zou een hoop kritiek kunnen wegnemen.