Jean-Louis Gassée, een prominente investeerder en tevens voormalig Apple-topman, vindt dat aandeelhouders van Research in Motion (RIM) niet langer over zich heen moeten laten lopen en actie moeten ondernemen. Volgens Gassée is de kans groot dat RIM zichzelf misleidend heeft opgesteld tegenover haar aandeelhouders.

Gassée liet vorige week al van zich horen door te stellen dat het bestuur en de CEO van Nokia afgezet moesten worden wegens wanbeleid. Voor RIM heeft Gassée echter ook geen lovende woorden over. De investeerder acht de kans groot dat de maker van BlackBerry-toestellen zich misleidend heeft opgesteld tegenover haar aandeelhouders en potentiële investeerders. RIM heeft in de afgelopen vier jaar maar liefst 95 procent van haar beurswaarde verloren.

Een opleving zou moeten komen wanneer BlackBerry OS 10 gelanceerd zou worden in combinatie met nieuwe toestellen. Maar Thorsten Heins, CEO van het Canadese bedrijf, moest onlangs bekend maken dat de lancering opnieuw uitgesteld zou worden. OS 10 zou niet zoals in eerste instantie begin 2012 en in tweede instantie eind 2012, maar pas begin 2013 op de markt komen.

De bekendmaking van dit nieuws leverde teleurgestelde reacties op. ‘Ze worden aangeklaagd en dat moet ook zeker gebeuren. Ik denk dat de kans groot is dat uit onderzoek blijkt dat RIM zich bewust en welwillend op een misleidende manier heeft opgesteld’, zo zegt Gassée.

Ook James D. Cox, professor in rechten van de Duke-universiteit, acht de kans groot dat er rechtszaken zullen volgen. De uitkomst van deze rechtszaken is echter onzeker, zo verwacht hij. The New York Times voegt toe dat aandeelhouders niet meer de moeite gaan nemen om RIM aan te klagen, zij verwachten namelijk dat het bedrijf niet lang genoeg zal bestaan om die rechtszaken ook werkelijk plaats te laten hebben.