1 min

Nederlandse providers moeten meer helpen in de strijd tegen het downloaden van content waarop auteursrecht rust. Dit stelt Tim Kuik van Stichting Brein in een interview.

De stichting van Tim Kuik voert al enige tijd een strijd tegen de verspreiding van auteursrechtelijk beschermd materiaal. Zo slaagde de stichting erin om een blokkade op te richten tegen de website The Pirate Bay. Ook werden er een groot aantal andere websites offline gehaald wegens de verspreiding van materiaal waar de makers vergoedingen voor dienden te krijgen, maar waarbij dit niet gebeurde.

Stichting Brein speelt deze strijd hard en is niet van plan snel op te geven, tot angst van de providers. Deze hoeven volgens Kuik enkel de opgelegde blokkade uit te voeren. Providers zouden echter bang zijn om als politieagent te moeten functioneren. Mede hierdoor ziet Kuik nog niet de medewerking waarop zijn stichting hoopt. Kuik heeft al meerdere malen te maken gekregen met hoger beroep en protest tegen uitspraken. Dit tot grote teleurstelling van Stichting Brein. Zij zouden graag zien dat providers meer hun verantwoordelijkheid nemen en hun klanten beter informeren.

Wanneer providers hiermee starten, kunnen zij bijdragen aan het creëren van een breed aanbod van legale content. Volgens Kuik zijn samenwerkingen tussen KPN en Spotify en Ziggo en HBO hier goede voorbeelden van. Deze samenwerkingen brengen nieuwe content direct naar de consument waardoor deze veel minder snel naar illegale content zal gaan zoeken.