1 min

Steve Wozniak, mede-oprichter van het Amerikaanse Apple, heeft zijn twijfels uitgesproken over het opkomende fenomeen cloudcomputing. In een termijn van vijf jaar verwacht Wozniak dat er grote problemen ontstaan rondom de controle over eigen content.

Apple is een groot voorstander van de cloud. Met de lancering van Mountain Lion loopt het bedrijf uit Cupertino zelfs vooraan mee met het aanbod van cloudmogelijkheden met het eigen iCloud. Hoewel Wozniak als mede-oprichter van Apple geldt, is hij niet langer werkzaam voor het bedrijf en bij tijd en wijlen zeker niet te beroerd om zich negatief uit te spreken over zijn voormalig werkgever.

In veel gevallen komen de rechten over de bestanden die bij een clouddienst worden opgeslagen te liggen bij de aanbieder van de dienst. Logischerwijs ziet Wozniak hier problemen bij ontstaan omdat gebruikers in principe minder controle hebben over de eigen data.

‘Ik maak me echt zorgen om alles wat naar de cloud gaat. Ik verwacht dat er afschuwelijke problemen gaan ontstaan in de komende jaren.’ Waar Apple’s mede-oprichter precies op doelt met afschuwelijke problemen wordt niet duidelijk gemaakt, maar het is wel voor te stellen dat er disputen kunnen ontstaan over wie de eigenaar is van bepaalde data.