2min

Apple zou volgens de Wall Street Jounral in gesprek zijn met de grote kabelproviders van de Verenigde Staten om een Apple settopbox te mogen verkopen om live televisie en andere content te kijken. Tot op heden zou er nog geen overeenstemming zijn bereikt omdat Apple’s eisen te hoog zouden zijn.

Apple en de televisiemarkt het is een combinatie waar al jaren over wordt gesproken en de partijen draaien al jaren om elkaar heen. Inmiddels heeft Apple verkoopt Apple al jarenlang de Apple TV maar hierop kan geen live televisie worden gekeken en Apple ziet dit nog steeds als een soort hobby-project. Steve Jobs heeft er echter nooit een geheim van gemaakt dat hij ook de televisiemarkt wilden hervormen met makkelijk te bedienen Smart-tv’s.

Andere partijen als Samsung en TiVo verkopen al settopboxen in de VS maar die zijn vergelijkerbaar met de digitale decoders die wij hier in Nederland kennen. Deze beschikken nog niet over extreem uitgebreide mogelijkheden.

Nu Apple in gesprek lijkt te zijn met de bestaande providers laat een mogelijk grote strategie wijziging aan de kant van Apple zien. Voorheen was het plan om zelf content aan te schaffen onder licentie en direct de concurrentie aan te gaan met deze providers. Kennelijk is Apple hier nu op teruggekomen en probeert het samen te werken.

Veel technologie bedrijven proberen een voet aan de grond te krijgen in de televisiemarkt. Het probleem is alleen dat de distributeurs en de media bedrijven dit op allerlei manieren proberen te blokkeren of tegen te houden. Zij zijn bang dat deze partijen op de langere termijn de concurrentie aan gaan ze vervolgens buitenspel worden gezet.

Apple zou nu proberen om op een andere manier de markt te veroveren door een settopbox te maken die door de kabelproviders gebruikt kan worden. Er zouden echter nog wat problemen zijn want Apple hoewel de kabelproviders hun diensten via die settopbox van Apple kunnen aanbieden, wil Apple zelf natuurlijk ook het en een ander aanbieden en de bekende 30 procent van de omzet in eigen zak willen steken. Dat is iets wat de kabelproviders naar verluidt niet zien zitten.

De huidige Apple TV is duidelijk een voorloper op waar Apple naar toe wil maar de vraag is wanneer het ook zover komt. Ook is Apple waarschijnlijk nog steeds bezig met de ontwikkeling van een televisie toestel, de hele settopbox waar Apple nu over praat met de kabelproviders zou weleens geïntegreerd kunnen zijn in die televisie. Apple zelf wilden niet reageren op de berichtgeving van de WSJ.