Google: ‘Amerikaanse software patenten afschaffen’

Er zijn de laatste jaren veel rechtszaken geweest over patenten tussen verschillende bedrijven. Apple en Samsung spannen de kroon, maar ook Microsoft en Motorola, dochteronderneming van Google, zijn hier vaak bij betrokken. Google kocht Motorola onder meer om zich beter te kunnen verdedigen in patentrechtszaken, Google heeft nu aangegeven dat het misschien tijd is om het Amerikaanse softwarepatentsysteem af te schaffen.

One thing that we are very seriously taking a look at is the question of software patents, and whether in fact the patent system as it currently exists is the right system to incent innovation and really promote consumer-friendly policies

Pablo Chavez, beleidsdirecteur bij Google zegt: "We bekijken nu serieus of het huidige patentsysteem, zoals het nu bestaat, goed is voor de innovatie en of het uiteindelijk goed is voor de consument."

Deze uitspraken deed hij tijdens de Technology Policy Institute conferentie. Google is op dit moment nog verwikkeld in enkele rechtszaken waaronder die met Oracle, die Google onlangs heeft gewonnen maar nog wel enkele gegevens voor moet overhandigen. En natuurlijk Google’s dochteronderneming Motorola, die met Apple in een juridisch gevecht is.

Softwarepatenten zijn de afgelopen tijd steeds controversiëler geworden. Dit heeft twee oorzaken, de VS keurt te snel en te makkelijk patenten goed voor zaken die geen patent verdienen. Maar de voornaamste reden zijn de zogenaamde "patenttrollen". Dit zijn bedrijven met een kapitaal die zelf niks uitvinden, maken of verkopen maar juist hun kapitaal gebruiken om patenten op te kopen. Zodra ze deze dan in handen hebben gaan ze op zoek naar bedrijven die daar inbreuk op maken om ze vervolgens te dwingen er een licentie op af te nemen. Doen ze dat niet worden ze voor de rechter gesleept om het af te dwingen.

Google heeft al eens eerder aangegeven kritiek te hebben op softwarepatenten. Afgelopen zomer zeiden ze nog iets in de trend van "ze slokken alle innovatie op". Ook steunde en ondertekende Google een brief aan het Amerikaanse Hooggerechtshof, hierin stond te lezen: "De recente stijging van patenten op abstracte ideeën, over hoe je een bedrijf of software moet draaien, heeft niet geleidt tot meer innovatie in de financiële dienstverlening of informatie technologie – integendeel, het heeft geleidt tot een rem op innovatie."

Chavez die waarschijnlijk al kritiek aan zag komen op zijn uitspraken zei ook nog: "Softwarepatenten kunnen worden onderscheiden van patenten op het gebied van geneeskunde. Er zijn veel structurele verschillen tussen deze industrie en de software-industrie. Met dat in gedachte beginnen we voor de lange termijn vast te brainstormen voor oplossingen."

Bron:CNET