Google is klaar met rechtszaken rond schendingen van patenten. De zoekgigant heeft vastgelegd dat het geen rechtszaken meer zal beginnen tegen gebruikers, ontwikkelaars en verspreiders van opensource-software die gebruik maken van patenten van Google.

De belofte is gedaan in een toezegging onder de naam Open Patent Non-Assertion (OPN). Met deze stap wil Google graag het goede voorbeeld geven aan andere fabrikanten. Google hoopt dat de vele rechtszaken rondom schendingen van patenten hierdoor tot een einde komen. Google heeft in het OPN-document wel vermeld dat het zichzelf zal verdedigen wanneer het voor patentschending wordt aangeklaagd door een ander bedrijf.

Momenteel geldt de OPN-toezegging pas voor tien patenten. Deze patenten worden gebruikt door MapReduce. De zoekgigant is van plan om de dekking van de toezegging verder uit te breiden.

In het recente verleden heeft Google al meermaals een lans gebroken om patentrechtszaken rondom software tot het verleden te laten behoren. Zo riep de zoekgigant bijvoorbeeld op om alle Amerikaanse softwarepatenten af te schaffen.

Lees meer