Thorsten Heins, CEO van Research in Motion (RIM), meldt tijdens een persconferentie bij BlackBerry Jam dat zijn bedrijf in staat is om de derde positie op de mobiele markt opnieuw in te nemen. Volgens Heins maakt de beslissing om alle risico’s te nemen met BlackBerry 10 dit mogelijk.

"We hebben duidelijk zicht op de derde plaats in de mobiele markt", zo zegt Heins tijdens de conferentie. Heins werd negen maanden geleden gepresenteerd als nieuwe CEO van RIM en stond voor een moeilijke taak. Zijn voorgangers Jim Balsillie en Mike Lazaridis lieten namelijk een puinhoop achter. Gedurende de laatste jaren van hun leiderschap gleed RIM en snel tempo af tot een partij met een marginaal marktaandeel.

Momenteel is de derde plaats op de mobiele markt in het bezit van het besturingssysteem Symbian. Dat het mobiele besturingssysteem deze plaats na verloop van tijd zal kwijtraken is echter vrijwel zeker. Nokia heeft de ontwikkeling van Symbian-toestellen immers op een laag pitje gezet en was de grootste drijfveer achter het systeem. Er zijn echter ook andere kapers op de kust, zoals Microsoft met Windows Phone. Microsoft staat op het punt om Windows Phone 8 te lanceren en RIM zal daar een harde dobber aan kunnen krijgen.

Heins benadrukte opnieuw dat BlackBerry 10 in het begin van 2013 gelanceerd zal worden. Verdere informatie over het aankomende besturingssysteem bleef achterwege.